Меню
Свято води, вогню і купання
  • Тематика:
  • Публікація:
    11.07.2010
  • Переглядів:
    1189
  • Рейтинг:
    5.0/1
Минулими вихідними, 3-4 липня, у Голій Пристані відбулося свято справжнього літнього настрою та народних традицій – VIII Всеукраїнський благодійний фестиваль народної творчості «Купальські зорі».

Організацію відкриття фестивалю взяли на себе спеціалісти відділу культури і туризму районної державної адміністрації та працівники районного Будинку культури. Театралізоване дійство за участю фольклорних колективів розпочалося на пристані біля альтанки. Відкрили його ведучі – Господар з Господинею, ролі яких виконували хазяйновитий В’ячеслав Подковзун та незрівняна Інна Якушенко. Вони закликали усіх жителів і гостей міста приєднуватись до купальського святкування, а хореографічний ансамбль «Райдуга» виконав яскраву композицію «Купальська ніч».

Право підняти прапори Голої Пристані та Всеукраїнського благодійного фестивалю народної творчості «Купальські зорі» було надано почесному гостю з Польщі, заступнику голови ради Лєчненського повіту Аркадіюшу Бегань, виконуючій обов’язки начальника відділу культури і туризму РДА Н. М. Безкровній, почесному гостю з м. Слов’янськ-на-Кубані (Російська Федерація) Г.М. Глушичу та директору Пам’ятненського РБК Н.А. Кириченко.

На свято також завітали гості з Хмельницької, Полтавської, Чернігівської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Миколаївської областей, Криму та, звичайно, - з майже усіх районів Херсонської області. Купальське свято – чарівне, коли по землі ходять Купало, Ярило і Марена. Пристань сповнилася духом свята і поринула в глибину віків, коли старовинний обряд прикрашення купальського деревця «марени» вийшов виконувати аматорський народний фольклорний ансамбль «Чулаківна» з Чулаківського СБК.

Почесну місію відкриття фестивалю виконав міський голова А.П. Негра. Зі святом усіх його учасників привітав і Г.В. Попов, перший заступник голови РДА. Кульмінацією відкриття фестивалю став вихід з річкових хвиль Водяника, Водяниці та чарівних русалоньок. Водяника неперевершено зіграв Валерій Брус, ведучий РБК, а у ролі Водяниці майстерно виступила Катерина Марченко – активна учасниця всіх святкових заходів у Голій Пристані. Запрошувала гостей взяти участь у святі і Ганна Бугаєнко. Водяник з русалками окропив усіх присутніх водою з побажанням здоров’я, краси та кохання. Після кроплення водою, учасниці аматорського народного ансамблю народної пісні «Макітерка» Пам’ятненського СБК, тримаючи глечики з варениками, куманці з вином пригощали гостей, вітали їх зі святом, виконували купальські пісні.

І от настав час їхати містом та збирати дрова для купальського вогнища. Вози вирушили вулицями Голої Пристані, при цьому самодіяльні артисти під баян виконували народні пісні, їх радо зустрічали біля установ і організацій райцентру. Потім відбулися розваги на міському пляжі «В гостях у Водяника», у яких взяли участь ті, хто у цей час там відпочивав. Молодь з радістю змагалася у перетягуванні канату, передачі м’яча, завзято боролася за право прославитися і отримати подарунки. На виставці-ярмарку були представлені роботи майстрів, які працюють у жанрах художньої вишивки, різьблення по дереву, художньої обробки металу та лиття, флористики, макраме, лозоплетіння, килимарства, гончарства.

У концертно-конкурсній програмі «Фестивальний розмай» взяли участь фольклорні, етнографічні, театральні, хореографічні колективи – переможці обласних, регіональних, Всеукраїнських мистецьких конкурсів серед дітей та молоді у різних жанрах. Голопристанщина була представлена 15 колективами та 15 солістами. І хочеться висловити подяку керівникам територіальних громад району за те, що доклали зусиль, аби артисти з сільської місцевості змогли прибути до Голої Пристані і виступити на фестивальній сцені.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar