Меню
На місці фундаментів Десятинної церкви зведуть новий храм
  • Тематика:
  • Публікація:
    17.11.2010
  • Переглядів:
    981
  • Рейтинг:
    5.0/1
Міністерство культури підтверджує - у вересні Кабмін розпорядився провести археологічні дослідження та зробити залишки фундаменту доступними для огляду. Виділили на це понад 13 мільйонів гривень.

Інформація вже збурила киян. Вони переживають - одну з найстаріших українських духовних пам’яток хочуть знищити. Втім, у Мінкульті заспокоюють - цементом фундаменти Десятинної церкви ніхто не заливатиме, натомість разом з істориками, архітекторами та будівельниками максимально пропрацюють увесь проект. Слідкуватимуть і за використанням бюджетних коштів.

"Поки не будуть проведені всі роботи, які відповідно мають бути проведені для отримання історико-археологічного, археологічно-наукового, будівничого висновку щодо спорудження будь-яких споруд чи культового, чи іншого значення, ніякого будівництва не буде”, - запевнив заступник міністра культури України Тимофій Кохан.

Якщо навіть влада, громадськість та історики знайдуть компроміс, невирішеною залишається міжконфесійна проблема українських церков. Представники і Київського, і Московського патріархату заявляють про свої права на храм. Останні навіть звели неподалік дерев’яну церкву і вже кілька років проводять там богослужіння. Втім, попри суперечності всі сходяться в одному - Десятинний храм необхідно відродити, а фундаменти зберегти і зробити музей.

"Храми раніше будувалися не так, як це часто відбувається зараз, коли це є плід архітектурної фантазії проектувальників, а кожен храм будувався відповідно до певних канонів. Знаючи, який був фундамент, можна визначити і приблизну висоту, і розміщення вікон, і архітектурний вигляд цього храму з найбільшим ступенем достовірності - 80-90%”, - сказав прес-секретар УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря.

"Деякі вчені стверджують, що на цьому місці не можна будувати, цей схил і так навантажений будовами. Можливо, це буде храм трошки меншого розміру, можливо, це буде якась полегшена форма, хоч і великий храм. Це все в процесі діалогу”, - сказав благочинний Десятинного монастиря, УПЦ Московського патріархату о. Тарасій.

Закінчити всі дослідження та почати будівництво планують наступного року. Подейкують, що представники кількох проектних організацій уже вивчають розкопки та готують відповідний проект. Щоправда, Київрада це питання поки не розглядала.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar