Меню
На Закарпатті пройшов V фестиваль гентешів
  • Тематика:
  • Публікація:
    30.01.2011
  • Переглядів:
    950
  • Рейтинг:
    0.0/0
Скуштувати угорської гурки та інших копченостей - на смачному святі на Закарпатті. У селі Гече відбувся вже п’ятий фестиваль гентешів - тих, хто професійно займається заготівлею свинини та приготуванням страв із неї.

Виключно угорська традиція прижилась тут не випадково. Компактне проживання цього етносу на Закарпатті має великий вплив на місцеву кухню.

"Вони зберегли саме традиційну угорську кухню більше. У нас папріка, червоний перець. Без цього ми варити не можемо. А якщо взяти закарпатську кухню, то вона вже перемішана. Там є частина слов’янської, української, чеської, угорської кухні. Тобто закарпатська кухня - змішана, а угорська - більш традиційна", - каже голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлота Чізмар.

Традиційний угорський гуляш, разом із угорськими копченими ковбасами та гуркою користувались найбільшим попитом. У фестивалі взяли участь 16 кулінарних колективів, зокрема 1 сербська і 4 угорські. Вони приїхали до Закарпаття поділитись власними рецептами і почастувати гостей специфічною їжею.

"Ми любимо збиратись навколо великого столу, смакувати різними стравами і жартувати. Ось, до прикладу, ці шпікачки - вони специфічні. Це - сало смачне і велике - для політика, цей шматок - тоненький - для вчителя, а це найбільше - для бізнесмена", - каже кулінар із Угорщини Дюлок Нірі.

Поласувати традиційними угорськими стравами щороку приїжджають тисячі туристів. Утім, самі кулінари застерігають - зловживати гострими угорськими наїдками - не варто. З півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Гече минулоріч визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху - запевняють організатори свята.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar