Меню
У Криму взялись захищати первоцвіти
  • Тематика:
  • Публікація:
    08.02.2011
  • Переглядів:
    923
  • Рейтинг:
    0.0/0
Правоохоронці разом з представниками природоохоронних служб перевіряють ймовірні місця продажу квітів, які занесені до Червоної книги.

Перш за все цікавить найдавніший кримський ендемік - пролісок складчастий. Ці квіти особливо популярні напередодні свят. Ціна за букетик первоцвітів цьогоріч коливається в межах від 5 до 10 гривень. Ще 10 років тому проліски з Криму масово вивозили до інших областей України та Росії. Зараз такої тенденції немає. На ринках та площах зустрічаються окремі торговці, в яких лише по кілька букетиків. За таку діяльність їм загрожує штраф від 153 до 480 гривень. Крім того, якщо факт збору рослин у лісі доведуть, стягнення нарахують за кожну зірвану квітку.

"Потрібно довести, що людина збирала безпосередньо в лісі, і тоді вже збиток виставляється за одну квітку 12 гривень, якщо квітка без бульби, то 6 гривень", - каже держінспектор Рескомприроди Криму Ірина Тімошина.

В свою чергу квіткарі запевняють, всі проліски, які продають, походять з лісу. Садові сорти цих первоцвітів відрізняються від лісових формою та розміром, зустріти їх на ринках майже неможливо.

"Як таких пролісків зараз є декілька сортів виведених в Голландії, вони дуже відрізняються від лісових своєю формою. Вони набагато більші. Це в основному махрові сорти. Те, що продають на ринках, це лісовий пролісок, можливо, він вирощений в саду, але у будь-якому випадку узятий він був з природи", - каже асистент Ботанічного саду ТНУ ім. Вернадського Олена Дзюненко.

Торік за фактом продажу рідкісних рослин склали майже дві сотні адмінпротоколів, цьогоріч поки лише три. Проте інспектори очікують на збільшення підпільної торгівлі вже наприкінці тижня, напередодні Дня закоханих. Нагадаємо, проліски занесені до Червоної книги України та Європейського червоного списку. Масово ця квітка росте лише в гірських районах Криму та на Кавказі.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar