Меню
19 лютого 1992 року знак Володимира Великого став гербом України
  • Тематика:
  • Публікація:
    19.02.2011
  • Переглядів:
    1040
  • Рейтинг:
    0.0/0
19 лютого 1992 року знак Володимира Великого офіційно став малим Державним гербом України. Тризубець був знаменом князів Рюриковичів і Київської Русі, а вже у XX столітті - символом Української Народної Республіки.

Відтак, переконують історики, безальтернативність у виборі одного з символів української держави очевидна. Однак спочатку герб сподобався не усім.

"Ми з великими проблемами тут у сесійній залі легалізовувала Державний герб України, бо вже так радянська пропаганда втовкмачила всім в голови, що це якийсь буржуазний націоналістичний герб”, - розповідає народний депутат України Ярослав Кендзьор.

"Як колишній партійний працівник, ясно, що я його не сприйняв, і прапор одразу не сприймався, бо я пам’ятаю вірш Сосюри, Ви його напевно не вчили - "Бій одлунав, жовто-сині знамена затріпотіли на станції знов і до юрби полонених сам корінний підійшов” - був такий вірш - "вийшов один і сказав корінному: я комсомолець - стріляй”, - згадує народний депутат України Ярослав Сухий.

Складно з Малим гербом - з Великим досі неможливо. За два десятки років в Україні так і не спромоглися законодавчо затвердити Великий Державний герб України. У 96-му в Конституції записали - розробляти його мають з урахуванням Малого Герба та герба Війська Запорізького. З того часу відбулось два конкурси, надійшло більше 400 проектів і ось результат.

"І знак нашої держави Володимира Великого, який ми ще називаємо Малий герб або Тризуб, з легкої руки вченого Карамзіна, і лев, і козак з мушкетом в різний час були гербами тих чи інших державних утворень України”, - каже співавтор проекту Великого Державного Герба України Юрій Савчук.

Над таким варіантом Великого Державного герба працювали троє художників та двоє науковців. Процес тривав не один рік. Врешті у 2009-му саме цей варіант затвердив Кабмін. Здавалось би, справа лише за Верховною Радою. Однак, у парламент законопроект так і не потрапив.

"Не було переконання в тому, що Великий герб набере ту кількість голосів, а вже наближалася передвиборча кампанія, а в тій ситуації ніхто з політичних сил не хотів програвати”, - каже екс-міністр культури і туризму Василь Вовкун.

Того ж року у Верховній Раді виник свій варіант Великого Державного герба України - до слова, від депутатів трьох різних фракцій. Нібито, його вже обговорили у "регіонах” і тепер правки за геральдистами.

"Наш герб - він більш прагматичний - в ньому абсолютно немає емоцій, там, якщо можна так сказати, суха статистика того, чим Україна унікальна, багата”, - сказала народний депутат України Оксана Білозір.

У Мінкульті зміни до затвердженого попередниками проекту Великого Державного герба України, принаймні поки, вважають неможливими. Кажуть, для цього потрібно оголошувати новий конкурс. Втім і на розгляд Верховної Ради, вже оцінений експертами проект, потрапить не раніше 2013 року.

"Це залежить від того наскільки суспільство буде готове, мабуть, до розгляду цієї теми, до обговорення, до сприйняття, до не настільки гострого сприйняття”, - каже начальник відділу образотворчого та народного мистецтва Мінкульту Євгенія Крутоголов.

Водночас, у відомстві не виключають, що Україна так і залишиться лише з Малим гербом, через надмірну заполітизованість питання. Втім, навіть без рішення парламенту тризуб з козаком та левом вже здобув народну любов. За неофіційною статистикою, товар із зображенням Великого герба щороку в Україні і за кордоном продається на декількасот тисяч доларів.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar