Меню
Персеполіс - колиска Перської цивілізації
  • Тематика:
  • Публікація:
    24.04.2011
  • Переглядів:
    1200
  • Рейтинг:
    0.0/0
Стародавній Персеполіс, розташований на території сучасного Ірану, у давнину був столицею великої Перської імперії.

Збудований Дарієм, Персеполіс був колискою Перської цивілізації. Навіть у руїнах стародавнє місто Дарія випромінює силу та велич і водночас є свідком кривавих переворотів та бід. Персеполіс збудували у часи найбільшого розквіту імперії. Місто слугувало літньою резиденцією царя і було одним із найкрасивіших міст того часу.

Закінчував будівництво уже син Дарія Ксеркс. Він спорудив велетенські ворота, які вели до центру міста. Мандрівники бачили ворота здалеку. Вони приходили у місто, аби віддати шану своєму царю і приносили сюди податки зі всієї імперії. На цій стіні власне зображено церемонію вшанування королівської особи. Малюнки свідчать про те, наскільки великою та культурно розмаїтою була Перська імперія. На малюнках зображені представники усіх націй, які входили до імперії Дарія та Ксеркса.

Кордони держави простягалися під Північної Африки до Індії. Майже вся південна Європа також була під перським пануванням. Посланці, які приходили з даниною до перського царя, прямували до будівлі, яка називалась Ападана. Це напевно була найбільша будівля, яку їм доводилося бачити у своєму житті.

Колони здіймались у висоту на двадцять метрів. Вони тримали на собі стелю, споруджену з кедрового дерева. Дарій розпочав будівництво Персеполіса у 512 році до нашої ери. Сам проект міста мав стати свідченням неабиякої могутності царя. Кожен елемент архітектури демонстрував неперевершеність Перської держави.

Це місто навіть не потребувало фортифікацій. Адже усі вороги й так були знешкоджені. Завершилось будівництво Персеполіса через 150 років. Однак після 30 років процвітання місто пережило навалу греків. Прихід армії Олександра Македонського став кінцем цього славного міста.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar