Меню
Фідель Кастро - вічний, сповнений запалу, революціонер
  • Тематика:
  • Публікація:
    23.05.2011
  • Переглядів:
    1192
  • Рейтинг:
    0.0/0
Дух, що тіло рве до бою - саме ці слова крутяться в голові, коли читаєш життєпис вічного революціонера Фіделя Кастро.

Цей відважний чоловік безліч разів дивився смерті в очі і, вочевидь, вона його настільки добре вивчила, що перестала ним цікавитися. Тому і зараз, у свої 84, Кастро почувається впевненим та сповненим революційного запалу.

Парадоксально, але революціонер та соціаліст Фідель Кастро народився в родині багатого землевласника. Отримавши освіту та ставши адвокатом, Кастро виступив проти буржуазії - того прошарку населення, з якого вийшов сам.

У 1953 році Кастро разом із соратниками відкрито виступили проти режиму генерала Батісти. Брак досвіду та недостатнє озброєння зробили свою справу - всіх революціонерів переловили, як кошенят, та запроторили за грати. Але тюрма Кастро не зламала, і після амністії він знову взявся планувати заколот.

Разом зі своїм братом Раулем та Ернесто Че Геварою Фідель їде до Мексики і там збирає однодумців. Наступна спроба повалення режиму була вдалою - війська Кастро переможно увійшли до Гавани. Сталось це 1 січня 1959 року.

З того часу Острів Свободи став болючою темою для США, які не могли стерпіти розсадник комунізму під своїм носом. Лідера революції агенти ЦРУ намагалися ліквідувати аж 637 разів! Проте інакше, як обранцем долі, Фіделя Кастро не назвеш - замахи були провальними. Всі до одного. До того ж, Кастро зміг пережити усіх своїх суперників - американських президентів Кеннеді, Джонсона, Ніксона і Рейгана, за правління яких агенти ЦРУ найчастіше намагалися вкоротити віку коменданте.

Але буремне революційне життя добряче вдарило по здоров’ю Кастро. З 2006 року він не керує країною, усі повноваження віддав своєму брату Раулю. Зараз Кастро виглядає як старий Хоттабич - з довгою сивою бородою. Він пише мемуари та посібники для майбутніх революціонерів і багато спілкується з кубинською молоддю. Звісно, прийде час і Фіделя Кастро не стане, проте його ідеї і далі запалюватимуть мільйони співвітчизників і змушуватимуть їх пишатися своєю батьківщиною - Островом Свободи.

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar