Меню
Масниця: як приготувати ідеальні млинці
Масниця - традиційне українське свято, що відзначається протягом тижня (іноді трьох днів) перед Великим постом. Традиційна страва до цього свята - млинці.

Ідеального рецепту млинців не існує: рецептів дуже багато. Млинці бувають великими, маленькими, тонкими, товстими, з "мереживом" - маленькими дірочками, які роблять млинець повітряним, так і без. Бувають житні, гречані та вівсяні. З фаршем, сиром, яблуками і без начинки. На опарі, на молоці, на кислому молоці і на дріжджах. І цей список можна продовжувати ще довго.

Якщо ви ще не встигли приготувати млинці або хочете зробити їх майже ідеальними, то безпрограшний рецепт - так звані "скородумки". Для них знадобляться:
- пшеничне борошно;
- свіже молоко;
- яйця;
- цукор;
- сіль;
- рослинна олія.

Налийте в миску склянку молока і покладіть п'ять столових ложок борошна з хорошою гіркою. Ретельно перемішайте віночком або міксером. Тісто вийде досить густим, не лякайтеся, це частина процесу. Додайте в цю суміш три яйця, одну столову ложку цукру і третину чайної ложки солі. Перемішайте ще раз. Слідкуйте, щоб в тесті не було грудочок - вже чого-чого, а грудочок в правильних млинцях бути не повинно ні в якому разі. Додайте в тісто ще півтори склянки молока. Тепер треба відставити миску, дати час постояти тісту. Безпосередньо перед випічкою налийте в тісто одну столову ложку рослинної олії або розтопленого вершкового масла.

Готувати млинці слід на звичайній сковороді середнього розміру, бажано з тефальним (антипригарним) покриттям. Ще знадобиться силіконовий пензлик і рослинна олія, щоб змащувати сковороду, тонка лопаточка і тарілка, куди ви будете складати готові млинці. Якщо силіконового пензлика у вас немає, то візьміть звичайну сиру картоплину, розріжте її навпіл і наколіть на виделку. Зріз змочуйте в рослинну олію і змащуйте нею сковороду. Крім того, готувати млинці можна в спеціальній сковороді для млинців, але особливої необхідності немає. Цілком можна обійтися і звичайними сковорідками. Але якщо ви збираєтеся пекти млинці регулярно, краще виділити для цього пару сковорідок і не смажити на них нічого стороннього. Досвід показує, що інакше перший млинець завжди буде виходити грудкою. Або майже завжди.

Змастіть сковороду олією і нагрійте на максимальному вогні. Капніть трохи тіста, щоб перевірити, чи достатньо вона гаряча. Тісто має зашипіти, тоді можна і починати. Візьміть сковороду лівою рукою (або правою, якщо ви лівша), налийте на неї півополоника тіста і акуратно розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи сковороду з боку в бік. До речі, є ще чарівні девайси, у вигляді букви "Т", якими також можна розподіляти тісто - напевно ви бачили такі в млинцевих магазинах.

Ставте сковороду назад на вогонь. Можете його трохи зменшити, але не сильно. Важливо, щоб млинець спікся швидко. По-перше, в цьому випадку він не висохне, а збереже ось цю приємну м'якість і жирність, як і годиться правильному млинці, а по-друге, вам не доведеться витрачати свій дорогоцінний час на пусте стирчання біля плити. Через хвилину спробуйте акуратно підчепити млинець лопаткою. Якщо він піддається, сміливо його перевертайте і печіть ще секунд 30 на іншій стороні. Якщо хочете вразити домашніх або гостей, демонстративно приберіть лопатку і просто підкидає його, щоб перевернути. Тільки спочатку потренуйтеся. Перший млинець готовий. Знімайте його і кладіть на тарілку. Можна змастити шматочком вершкового масла, але не обов'язково. Другий млинець випікати точно так само. Тільки не забудьте знову взяти силіконовий пензлик або картоплину і змастити сковороду олією.

Якщо млинці виходять занадто товсті, а ви любите тонкі, то додайте в тісто трохи молока, можливо, воно занадто густе. У випадку, якщо млинці рвуться і ви не можете їх перевернути, то проблема скоріш за все в вашій сковорідці або занадто рідкому тісті. Додайте в тісто трохи борошна або замініть сковорідку. Ще деякі радять "заварювати" тісто окропом або додавати трохи газованої води. В цьому випадку млинці виходять сухішими, проте точно не порвуться.

Млинці готові. Переконайтеся, що вони не підгоріли. Візьміть один млинець, покладіть на тарілку, згорніть навпіл і ще раз навпіл, щоб вийшов куточок, умочіть в згущене молоко і з'їжте.

Млинці їдять з чим завгодно. Але класичні поєднання - це солона і копчена риба, варення і, звичайно, ікра.

Схожі матеріали

    14.08.2016, 09:51:24
    Медовий Спас
    19.08.2016, 07:41:48
    Яблучний Спас
    12.12.2016, 22:37:38
    13 грудня християни відзначають День святого Андрія
    19.12.2016, 20:20:52
    День Святого Миколая в Круглоозерському БК

Популярні теми

19.06.2018, 07:38:31
Захоплюючий номер українців на шоу America's Got Talent
02.06.2018, 10:43:50
День Круглоозерки 2018
07.02.2018, 19:21:41
Один знімок, але різне сприйняття
21.09.2017, 11:01:12
Піаніст із Стамбула та його музика для котів

Коментарі

avatar